"It is during our darkest moments that we must focus to see the light."
Aristotle Onassis

U prosjeku oko 90% svog vremena provodimo u zatvorenim prostorima, što je vrlo visok postotak, a sad u vrijeme koronavirusa gotovo ni ne izlazimo vani. Prostori u kojima boravimo mogu bitno utjecat na naše zdravlje I zadovoljstvo, stoga nastojimo da budu što udobniji i prilagođeniji našim potrebama. Domove svatko uređuje prema svojim mogućnostima i željama, međutim poslovne prostore ipak treba opremiti prema nekim pravilima i smjernicama. Posljednji u nizu preporuka dolazi od WELL Building standarda koji potiče poslodavce na ulaganje u produktivnost djelatnika kroz njihovo osobno zadovoljstvo i blagostanje.

WELL Building Standard, certifikat kojeg dodjeljuje Međunarodni WELL Building Institute ™ (IWBI ™), prvi je globalni sustav standarda orijentiranih na postizanje najboljih mogućih uvjeta u poslovnim zgradama, ocijenjujući pritom sve relevantne čimbenike koji pogoduju očuvanju zdravlja ljudi. WELL Building propisuje sustav bodovanja kvalitete zraka, vode, svjetla, hrane, udobnosti te mogućnosti vježbanja tijela i uma.

Cilj WELL Building standarda je učiniti ljude sretnijima i zdravijima, time i produktivnijima na radnom mjestu.

Svjetlo je jedan od bitnih elemenata koji utječu na zdravlje i produktivnost ljudi. Cilj dizajna rasvjete prema WELL Building standardu je smanjenje utjecaja na cirkadijski ritam, poboljšanje kvalitete sna, poticanje produktivnosti i postizanje ispravnog vizualnog komfora.

IALD (International Association of Lighting Designers) i LIRC (Lighting Industry Resource Council) definirali su standarde za proizvođače rasvjetne opreme koje bi putem tehničkih specifikacija osigurali informacije o karakteristikama svojih proizvoda i omogućili time dizajnerima postizanje sljedećih smjernica prema WELL building standarda v2:

   • cirkadijski dizajn rasvjete
   • kontrolu bljeska
   • kvalitetu svjetla kroz reprodukciju boja
   • kvalitetu svjetla kroz kontrolu titraja

Zaključak: dobra i kvalitetna rasvjeta se ne događa sama od sebe, već ju je potrebno dizajnirati!

 

#hdrrasvjeta #kvalitetasvjetla #dizajnsvjetla #IALD #lightingdesign #wellbuilding #wellbeing #snagasvjetla #poweroflight

TOP PROJEKTI/ Katedrala u Antwerpu, Belgija
Dizajneri svjetla: Susanna Antico Lighting Design Studio

preuzmi 1

Prošlogodišnji dobitnici IALD Award of Excellence osvijetlili su katedralu u Antwerpu i njenu neposrednu okolinu u skladu s gradskim dizajn master planom, a koji ima za cilj svesti svjetlosno zagađenje na najmanju moguću mjeru, koristiti održivu rasvjetu i istaknuti impresivnu arhitekturu grada.

 
 

STARLIGHT AVATAR: BILJKA KOJA SVIJETLI U MRAKU

Bioluminescentne, tzv. bioglow biljke podsjećaju nas na film Avatar i imaginarni planet Pandora,a koji polako postaje stvarnost.

Znanstvenici su stvorili biljku koja svijetli u mraku stvarajući sama svoju svjetlost, bez dodavanja kemikalija ili apsorpcije UV zraka. Rezultat je dobiven bioinženjeringom i genetskom modifikacijom biljke, uz korištenje genetskog sastava nekih luminescentnih bakterija.

Već se nekoliko godina tema pojavljuje kao aktualna, stoga postoji izvjesna mogućnost da ćemo u budućnosti biljkama osvjetljavati naše ulice i istovremeno imati čistiji zrak. 

Link na znanstveni članak: >>https://dx.plos.org/10.1371/journal.pone.0015461

Foto:Inhabitat

Bioglow Plants 4

PREDSTAVLJAMO TOP PROJEKTE RASVJETE IZ CIJELOG SVIJETA

intext2
BCP, Lima, Peru
Dizajneri svjetla: Claudia Paz Studio i Nicholas Cheung Studio

Interaktivni projekti rasvjete su projektirani ponajprije za razonodu i kao dodatni, atraktivan sadržaj za radoznalu publiku.

 

Poveznice