"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship."
Omar N. Bradley

U prosjeku oko 90% svog vremena provodimo u zatvorenim prostorima, što je vrlo visok postotak, a sad u vrijeme koronavirusa gotovo ni ne izlazimo vani. Prostori u kojima boravimo mogu bitno utjecat na naše zdravlje I zadovoljstvo, stoga nastojimo da budu što udobniji i prilagođeniji našim potrebama. Domove svatko uređuje prema svojim mogućnostima i željama, međutim poslovne prostore ipak treba opremiti prema nekim pravilima i smjernicama. Posljednji u nizu preporuka dolazi od WELL Building standarda koji potiče poslodavce na ulaganje u produktivnost djelatnika kroz njihovo osobno zadovoljstvo i blagostanje.

WELL Building Standard, certifikat kojeg dodjeljuje Međunarodni WELL Building Institute ™ (IWBI ™), prvi je globalni sustav standarda orijentiranih na postizanje najboljih mogućih uvjeta u poslovnim zgradama, ocijenjujući pritom sve relevantne čimbenike koji pogoduju očuvanju zdravlja ljudi. WELL Building propisuje sustav bodovanja kvalitete zraka, vode, svjetla, hrane, udobnosti te mogućnosti vježbanja tijela i uma.

Cilj WELL Building standarda je učiniti ljude sretnijima i zdravijima, time i produktivnijima na radnom mjestu.

Svjetlo je jedan od bitnih elemenata koji utječu na zdravlje i produktivnost ljudi. Cilj dizajna rasvjete prema WELL Building standardu je smanjenje utjecaja na cirkadijski ritam, poboljšanje kvalitete sna, poticanje produktivnosti i postizanje ispravnog vizualnog komfora.

IALD (International Association of Lighting Designers) i LIRC (Lighting Industry Resource Council) definirali su standarde za proizvođače rasvjetne opreme koje bi putem tehničkih specifikacija osigurali informacije o karakteristikama svojih proizvoda i omogućili time dizajnerima postizanje sljedećih smjernica prema WELL building standarda v2:

   • cirkadijski dizajn rasvjete
   • kontrolu bljeska
   • kvalitetu svjetla kroz reprodukciju boja
   • kvalitetu svjetla kroz kontrolu titraja

Zaključak: dobra i kvalitetna rasvjeta se ne događa sama od sebe, već ju je potrebno dizajnirati!

 

#hdrrasvjeta #kvalitetasvjetla #dizajnsvjetla #IALD #lightingdesign #wellbuilding #wellbeing #snagasvjetla #poweroflight

Poveznice